Mies seisoo rakennuksen oven edessä

Sami tarttui työnantajan tarjoukseen: ”Päivääkään en ole katunut”

Vuonna 2015 Mielle tarjosi työntekijöilleen mahdollisuutta suorittaa työn ohella psykiatrisen hoitotyön erikoisammattitutkinto. Lähihoitajan tutkinnon aiemmin suorittanut Sami on tyytyväinen, että lähti opiskelemaan.

Pari vuotta kestävän koulutuksen kaikki lähiopetuspäivät korvattaisiin työtunteina.

– Päivääkään en ole katunut tuota päätöstä. Koulutus oli erinomainen, ja sain syvempää ymmärrystä omaan työhön ja asiakkaisiin, Sami kertoo.

– Oli todella mielenkiintoista oppia esimerkiksi eri lääkeaineiden vaikutuksista aivokemiaan ja ihmisen käytökseen. Aloin ymmärtää, miksi lääkkeet vaikuttavat eri ihmisillä niin eri tavoin ja miksi tietyt asiat voivat tuottaa asiakkaille haasteita.

Samin opinnot sujuivat itse asiassa niin hyvin, että hän sai lopulta stipendin ahkeroinnistaan.

-Opiskelu aikuisiällä on ihan erilaista. Ja kun on ollut jo jonkin aikaa työelämässä, opiskelu antaa paljon uutta, hän kommentoi opintomenestystään.

Yhdistyksessä jo kohta kaksi vuosikymmentä

Sami työskentelee ohjaajana Miellen tehostetun asumispalvelun yksikössä, Jansson-kodissa. Janssonin asukkailla on omat asunnot, mutta henkilökunta on paikalla yksikössä läpi vuorokauden. Tämä takaa turvallisen asumisen. Ohjaajat huolehtivat sosiaalisen kuntoutuksen ohella muun muassa asukkaiden lääkityksestä ja tarjoavat tukea hyvään ja omaehtoiseen elämään sekä arjen askareisiin.

Sami on viihtynyt työssään Miellessä ilmeisen hyvin, sillä hän tuli taloon jo vuonna 2005. Mikä on saanut miehen viihtymään?

Vastausta ei tarvitse kauan miettiä.

– Minulla on hyvä palkka ja hyvät työvuorot. Saan paljon vapaata. Meillä on Jansson-kodissa tosi hyvä työporukka, Sami toteaa.

Samin mukaan Miellellä viihtymiseen vaikuttaa myös työnantajan arvopohja. Se, että työtä tehdään asiakaslähtöisesti – asiakkaan parasta ajatellen, ei niinkään taloudellinen voitontavoittelu mielessä.

– Meillä pidetään tärkeänä sitä, että asiakkaan kohtaamiseen on aikaa. Lisäksi Recovery-toipumisorientaation periaatteiden noudattaminen näkyy esimerkiksi siinä, että asiakkaan omaehtoista elämää sekä itsemääräämisoikeutta aidosti kunnioitetaan ja myös tuetaan.

Mitään jatkuvaa kotona makoilua se ei kuitenkaan tarkoita, Sami naurahtaa, ja toteaa, että Miellen asumispalveluissa ja Jansson-kodilla tehdään paljon työtä asiakkaiden oman aloitekyvyn tukemiseksi ja ylläpitämiseksi. Kodin ulkopuolisiin toimintoihin hakeutumisessa kannustetaan. Yhdistys tarjoaa mielekästä päivätoimintaa esimerkiksi Tiimituvalla ja Mahiksessa.

Ennaltaehkäisyyn lisää satsauksia

Samin mukaan mielenterveyden häiriöihin suhtaudutaan Suomessa yhä ennakkoluuloisesti, ja yleisten asenteiden muuttaminen ottaa oman aikansa. Ennaltaehkäisevään mielenterveystyöhön hän kaipaisi selvästi nykyistä isompia satsauksia.

– Olen oman työhistoriani aikana nähnyt, että yhä nuoremmat oireilevat psyykkisesti. Ongelmia pitäisi pyrkiä ehkäisemään ennen kuin ne pääsevät syntymään.

Lisää samasta aiheesta