Blogi: Koetko yksinäisyyttä?

Sinä et ole yksin. Lue ajatuksia yksinäisyyden torjumisesta blogistimme Tanjan kirjoituksesta.

Yksinäisyys on tärkeä aihe, koska sillä voi olla vaikutuksia mielenterveyteen. Toipumisen kannalta yksinäisyys on huono seuralainen, koska silloin päässä pyörivät ajatukset saattavat paisua turhan suuriksi.

Yksinäisyys on aina ajankohtainen teema ja halusin nostaa esiin muutamia esimerkkejä, miten yksinäisyyteen voisi saada edes hieman helpotusta.

Apua yhteisöistä

Joskus minulla oli muutamia kirjekavereita, joita sai etsiä esimerkiksi lehtien palstoilta ja oli jännittävää kirjoitella ennestään täysin tuntemattomien ihmisten kanssa. Nykyisin samantyyppisen alustan tarjoaa esimerkiksi sosiaalinen media.

Sosiaalisesta mediasta voi löytää samanhenkisiä ihmisiä ja sitä kautta päästä erilaiseen toimintaan mukaan sekä löytää uusia tuttavuuksia. Aina virtuaaliset yhteisöt eivät tietenkään korvaa live-kohtaamisia.

Omalta paikkakunnalta voi löytää yhdistyksiä, joiden kautta voi päästä alkuun ja vaikkapa löytää uuden harrastuksen.

Mielle ry:n kautta on mahdollista kokeilla uusia juttuja; voi saada tietoa lähellä olevista luontokohteista, osallistua luovaan toimintaan tai tutustua erilaisiin liikuntalajeihin. Tässä vain muutama esimerkki.

Mahiksesta sisältöä päiviin

Vaasassa Mielle ry:llä on matalan kynnyksen kohtaamispaikka, Mahdollisuuksien talo Mahis. Mahiksella järjestetään erilaisia tapahtumia ja ryhmiä, joista jokainen voi löytää mieleisensä. Kaikki toiminta on kävijöille vapaaehtoista.

Mahista kuvaillaan sen omilla sivuilla seuraavasti: ”Mahdollisuuksien talo Mahis on kaikille avoin matalan kynnyksen yhteisö, jonka tarkoituksena on tukea mielenterveyttä, sosiaalista hyvinvointia ja toimintakykyä.” Mahiksen omalta sivulta saa lisätietoa ajankohtaisista tapahtumista. Myös Mahiksen henkilökuntaan voi olla suoraan yhteydessä.

Kokemusasiantuntijaluennoista vertaistukea

Mahiksella järjestetään säännöllisesti myös kokemusasiantuntijaluentoja.

Miellen kokemusasiantuntijaneuvoja Sini piti helmikuussa Mahiksella luennon yksinäisyys-teemalla. Olin kuuntelemassa luentoa, ja sain jutella hänen kanssaan tilaisuuden jälkeen. Hän kertoi esimerkiksi omista keinoistaan, jotka ovat auttaneet häntä yksinäisyyden kokemuksen lieventämisessä.

Tämänkaltaiset tilaisuudet ovat tärkeitä, koska ne tuovat yhteen ihmisiä, joilla voi olla samanlaisia kokemuksia ja tätä kautta voi saada vertaistukea.

Hakeudu toisten seuraan!

Toisten seura ja sosiaaliset kohtaamiset vaikuttavat meihin positiivisella tavalla, koska voimme saada tukea vaikeiden tunteiden jakamisessa. Voimme nähdä, miten paljon toisilla on samantyyppisiä kokemuksia ja saamme kohtaamisista täytettä päiviimme. Emme silloin koe olevamme yksinäisiä.

Teksti ja kuva: Miellen blogisti Tanja

Muista, että Mahis on kaikille avoinna! Lue lisää Mahiksesta:

Lisää samasta aiheesta