Blogi: Miten sun vuosi on alkanut?

Blogistimme Tanja pohtii kirjoituksessaan tavoitteiden roolia onnelllisuuden saavuttamisessa.

Kyselläänkö sinulta usein, mitä kuuluu, miten päivät menee, mitä teet, opiskeletko, oletko töissä, no onko sulla poikakaveria, onko lapsia?

Usein ihminen haluaa kaikkea, mutta tulee muita syitä vastaan, jotka estävät tavoitteiden saavuttamista; ehkei tosin kokonaan, ehkä ne tulevat myöhemmin ajankohtaisiksi. Kaikilla asiat eivät kuitenkaan mene samaan tahtiin kuin muilla tai tavoitteita ei välttämättä saavuta ollenkaan. Onko elämä silloin epäonnistunutta? No ei.

Onnistumisen kokemukset ja tavoitteet ovat tärkeitä

Onnellisuutta ja onnistumisen kokemuksia voi saada monesta asiasta, esimerkiksi eläimistä, kirjoista, elokuvista, luonnosta, urheilusta, taiteesta tai sosiaalisista suhteista. Onnellisuus on kaikkien saatavilla, ja jos on voimavaroja, voi asettaa itselleen isompiakin tavoitteita.

Elämässä on hyvä olla tavoitteita. Tavoitteet ovat kuitenkin henkilökohtaisia, vaikka joskus niiden toteutumiseen tarvitaan muidenkin apua. Muut eivät kuitenkaan saisi asettaa tavoitteita kokonaan puolestasi, vaikka sillä tarkoitettaisiinkin puhtaasti ja aidosti hyvää.

Pidä huolta voimavaroistasi

On hyvä muistaa, etteivät kaikkien arvot ja tavoitteet ole samoja. Usein toisen tilannetta vertaillaan omaan tilanteeseen ja olosuhteisiin. Ne toki aiheuttavat mielipiteitä ja sitähän me ihmiset olemme: erilaisia omine mielipiteinemme. Tästä voi kuitenkin syntyä kierre: Jos väkisin yrittää saavuttaa asioita, mitä toiset vähän kuin odottavat, paha olo voi lisääntyä.

Nykyään kuormitus on kovaa, on paineita ja maailma muuttuu. Tarvitsemme ymmärrystä ja uusia keinoja muutoksen lomassa. Tarvitsemme kaikki kannustusta. Kannustan myös nauttimaan talvesta, vaikkakin olemme paukkupakkasten keskellä. Otetaan lämmin kaakaomuki käteen, laitetaan pehmeät sukat jalkaan. Minä teen näin myös.

Teksti ja kuva ovat blogistimme Tanjan käsialaa.

Lisää samasta aiheesta