Syksyn ruskaa

Blogi: Vaihtuvat vuodenajat ja niiden vaikutus mieleen

Miten vuodenaikojen vaihtelu vaikuttaa mieleen? Omista kokemuksistaan kirjoittaa Miellen blogaaja, Tanja.

Kesä ja kevät. Ehkä etukäteen pelkäsin, millainen kesä tulee olemaan: onko se lämmin tai sataako paljon. Monesti kesään laitetaan suuriakin odotuksia. Lämpö ja auringonvalosta saatavat vitamiinit voivat piristää, mutta ei välttämättä kaikkia.

Minulle kesän tulo on ollut joinakin vuosina jopa ahdistavaa aikaa. Aina ei voi olla varma, tuleeko auringonvalo mitenkään helpottamaan huolestuneisuutta tai tuleeko valoisina öinä nukuttua tarpeeksi. Ihmisiä on myös enemmän liikkeellä, mistä voi syntyä paineita lähteä hyvällä ilmalla jonnekin.

Syksy. Siitä tulee helposti mieleen sateenvarjot, kynttilät, iltojen ja aamujen hämäryys – jotka oikeastaan jatkuvat kevääseen asti. No, entä sitten talvi. Olen yhdellä tavalla jo valmistautunut pimeyteen: hankin kirkasvalolampun, joka löytyi ihan käytettynä kohtuuhintaan.

Odotan myös erilaisia tv-sarjoja jälleen alkavaksi ja jatkan jotain liikuntaa. Miellen Mahiksessa esimerkiksi uintiryhmään osallistuminen on ollut itselleni hyväksi. Oikeastaan olen tavannut mennä uimahallissa heti vesijumppaan ja tehnyt liikkeitä siinä muiden jumppareiden kanssa. Usein joku on jo ehtinyt aloitella, ja liikkeitä on kiva tehdä sitten yhdessä. Uinnin jälkeen vielä kun menee aamupalalle Mahikselle, niin päivä on alkanut kivasti.

Pienillä asioilla merkitystä

Olen huomannut omalla kohdallani aivan pienten asioiden vaikuttavan olooni. Siihen on vaikuttanut ympäristö: se missä asuu ja sitten se, että nauttii lähellä olevista asioista, kuten lähiluonnosta. Kävin katsomassa kirsikkapuiden kukintaa keväällä, eri pikkupuistojen istutuksia kesällä ja kuuntelin meren ääniä. Kävin katsomassa myös kesälampaita.

Tänä kesänä tein myös kotiprojektin: laitoin parvekkeen pieneksi kesäkeitaaksi. Tein siitä siistimmän ja kiinnitin kaislaisen aidan kiinni kaiteeseen. Aina kun alkoi ahdistaa, tuntui kuin tuo parveke olisi ollut jonkinlainen pakopaikka. Samoin aina kun aurinko paistoi, siihen oli helppo mennä viettämään kesäpäivää. Tätä samaa ideaa ajattelin myös käyttää muina vuodenaikoina.

Oma koti ja hyvä olo

Haluaisin valmistautua pimeämpään vuodenaikaan myös tekemällä kotona olevasta sisustuksesta mahdollisimman viihtyisän. Vaikka en saisi koko huoneistoa kerralla muutettua, toivoisin että saisin edes jonkinlaisen pienen tilan tehtyä viihtyisämmäksi.

Ajattelin valmistaa myös vitamiinipitoisia smoothieita, laittaa tuoksuvia kynttilöitä ympärille ja kuunnella jotain rentoutusohjelmaa. Voisin tehdä myös virtuaaliretkiä aurinkorannoille tai kuunnella veden solinaa. Ulkoilu on tärkeää kaikkina vuodenaikoina, joten pienet retket varmasti tulevat olemaan ohjelmistossa. Tulen myös käymään kierrätysmyymälöissä katselemassa mukavaa luettavaa ja etsiskelen e-kirjoja kirjaston kokoelmista. Lisäksi kirjaston elokuvasivusto on käytössä.

Sopeutuminen

Mielestä ja kehosta on siis hyvä pitää huolta. Ajatukset olisi hyvä suunnata aivan muihin asioihin kuin ympäristön synkkyyteen. Olen yhteydessä ystäviin, otan valokuvia ja jaan niitä somessa, yritän sopeutua. Pidän yllä myös kirjoittamisharrastustani, ehkä kirjoittelen runoja. Yritän opetella myös hyväksymään sen, että mieliala ei välttämättä ole aina niin korkealla pimeänä ja loskaisena aikana. Mutta voin yrittää helpottaa jollain tavalla oloani sekä käyttää näitä edellä olevia keinoja, ympäri vuoden.

Blogikirjoitus ja kuvituskuva*: Tanja

* Syksyinen Kasarminpuisto, Vaasa

Lisää samasta aiheesta