Toiminnanjohtajan kuva

Toiminnanjohtajan videoterveiset: Miksi vaihdoimme nimemme Mielleksi?

Yhdistyksemme nimi vaihtui vuoden 2021 lopussa. Nyt toiminnanjohtajamme Johanna Yliviitala kertoo videolla muutoksen taustoista ja siitä, mitä Mielle oikeastaan tarkoittaa.

Katso video (kesto: 1:26)

Mediatiedote 15.2.2022

Pohjanmaan sosiaalipsykiatrinen yhdistys (PSPY) ry:n nimi on muuttunut. Uusi nimi on Mielle ry (ruotsiksi Mielle rf). Nimivaihdoksesta päätti yhdistyksen syyskokous 21. marraskuuta. Uusi nimi on otettu viestinnällisesti käyttöön kuitenkin vasta nyt, uuden verkkosivuston ja visuaalisen ilmeen lanseerauksen myötä.

Eroon sairauden korostamisesta

Nimivaihdoksen tavoitteena on helpottaa yhdistyksen ja sen toiminnan tunnetuksi tekemistä entistä laajemmin. Erityisesti Pohjanmaan hyvinvointialueella on tärkeää, että nimi toimii hyvin sekä suomeksi että ruotsiksi. Muutoksella haluttiin lisäksi eroon sairauden korostamisesta ja psyykkisiin sairauksiin usein liittyvästä stigmasta.

”Meille Mielle nimenä kertoo mielen hyvinvoinnista ja mahdollisuudesta mielekkääseen elämään mielenterveyden haasteista huolimatta”, kertoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Johanna Yliviitala.

”Emme usko jatkuvaan onnellisuuteen, eikä siihen tulisi edes pyrkiä, mutta voimme jokainen kokea myös iloa ja onnistumisia arjessamme. Mielle haluaa työllään luoda osallisuutta, toivoa ja toiveikkuutta jokaiselle toipumisen tiellä olevalle”, Yliviitala jatkaa.

Mielenterveystyötä jo 35 vuotta

Yhdistys perustettiin Vaasassa vuonna 1987 nimellä Vaasanseudun sosiaalipsykiatrinen yhdistys ry. Taustalla oli halu ja tarve muuttaa mielenterveyskuntoutujien asumisen ja elämän olosuhteita paremmiksi. Toiminta lähti liikkeelle Kalliokodista, yhdistyksen ensimmäisestä asumisyksiköstä.

Tänä päivänä Miellellä on Kalliokodin lisäksi kaksi muuta asumispalveluyksikköä, Maininki ja Jansson-koti. Sosiaalista kuntoutusta tarjoavat työpajat Komppis ja Spurtti, päivätoimintayksiköt Tiimitupa ja Meijeri sekä kaikille avoin kohtaamispaikka, hyvän mielen keskus Mahis.

Asumispalveluiden asiakaspaikkoja on noin 50, ja sosiaalisen kuntoutuksen palveluita käyttää yli 300 asiakasta vuodessa. Yhdistys työllistää tällä hetkellä yli 40 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista ja toimii alueen oppilaitosten yhteistyökumppanina tarjoten harjoittelujaksoja alan opiskelijoille.

Logon sydän kertoo arvoista

Nimimuutoksen myötä yhdistys on saanut kokonaan uuden visuaalisen ilmeen. Uusi ilme on rento ja lämmin, mutta viestii samalla osaavasta, joustavasta ja ihmisläheisestä toiminnasta. Yhdistyksen vanhasta logosta on tärkeänä elementtinä otettu mukaan sydän. Sydän näkyy Miellen logossa pisteenä i:n päällä ja kertoo yhdistyksen arvoista.

”Mielle ry on yleishyödyllinen yhdistys, joka tuottaa palveluita vahvasti arvopohjaansa nojaten. Toiminnan perustamisesta lähtien asiakkaiden osallisuus ja kuuleminen on ollut kaiken keskiössä”, kertoo hallituksen puheenjohtaja Juha Silander.

”Toimintamme ensisijaisena tavoitteena ei ole tuottaa taloudellista voittoa, vaan yhteiskunnallista hyvää. Tästä kertoo myös Suomalaisen Työn Liiton meille myöntämä Yhteiskunnallinen Yritys -merkki. Yhteiskunnallinen yritys on sitoutunut ratkomaan yhteiskunnallisia ongelmia ja toimii kestävän hyvinvoinnin rakentajana”, jatkaa Yliviitala.

Lisätietoja: Johanna Yliviitala, toiminnanjohtaja, p. 050 464 2353 tai johanna.yliviitala@miellery.fi

Lisää samasta aiheesta