Voit vaikuttaa omaan toipumiseesi

Sairauden kanssa voi tulla hetkiä, jolloin olet huonossa kunnossa ja tarvitset paljon muiden tukea ja apua. Hyväksy tilanne ja anna itsellesi lupa levätä ja kerätä voimia.

Kun voimasi alkavat palautua, muista, että sinulla itselläsi on valtaa omaan toipumiseen. Jokainen arkipäiväinen valinta vie sinua kohti toipumista tai poispäin toipumisesta. Sinä päätät, sillä kukaan muu ei voi kulkea toipumismatkaa sinun puolestasi.

Voit ottaa apua vastaan tai olla ottamatta apua vastaan, voit syödä lääkkeet tai jättää lääkkeet ottamatta, voit laatia itse omat tavoitteesi tai antaa muiden laatia tavoitteet, voit edetä kohti tavoitteitasi tai voit jäädä paikalleen.

Kukaan muu ei voi ottaa askeleita sinun puolestasi, mutta sinun ei kuitenkaan tarvitse kulkea toipumismatkaasi yksin. Ammattilaiset ovat tukenasi ja apunasi, jotta löydät juuri sinulle oikeat vastaukset ja keinot edetä.

Silloin, kun voimasi ovat vähissä, hoidon tarkoituksena on tukea ja kannatella sinua juuri sen verran, että saat taas oman toimintakykysi takaisin. Kun alat toipua, sinun tehtäväsi on ottaa askeleita eteenpäin ja tehdä valintoja.

Samalla tavoin kuin jalkojen lihakset vahvistuvat ottamalla askeleita, mielen hyvinvointi vahvistuu tekemällä hyvinvointia edistäviä pieniä, arkisia asioita.