Blogi: Tunteiden viestit

Mielenterveysviikon blogikirjoituksemme aiheena on tunteet.

Miltä tämä tuntuu? Tähän kysymykseen voi olla vaikea vastata. Tunteet voivat varoittaa meitä jostain tai sitten ne voivat ohjata meitä tekemään erilaisia ratkaisuja. Aina tunne ei ohjaa hyviin ratkaisuihin ja silloin siihen olisi tultava järki mukaan hieman siihen seuraamaan, että toimii fiksusti. Tai edes suunnilleen.

Jotkut tuntuvat kokevan asioita vahvemmin ja ehkä olet kuullutkin jotakuta sanottavan tunneihmiseksi. Tunteisiin voi vaikuttaa myös jokin tapahtuma tai oma elämäntilanne. Esimerkiksi jokin vaikea kokemus voi herkistää meitä jopa masennukseen asti. Toisaalta jokin kiva asia voi saada meidät niin iloiseksi, ettei meinaa nahoissaan pysyä. Tunteet ovat siis todella laaja aihe.

Herkkyys

Itse olen tunneherkkä ja varsinkin väsyneenä erityisesti negatiiviset tunteet tulevat helpommin pintaan. Jos on ollut hankala tilanne, mistä on pitänyt selviytyä, ei aina ole edes tuntenut mitään itse tilanteessa, vaan vasta silloin kun se on mennyt ohi.

Olisi hyvä olla välineitä, jotka piristävät ja auttavat lisäämään myönteisyyttä. Olen etsinyt erilaisia keinoja vahvistaa positiivisia tunteita ja siihen on auttanut aivan yksinkertaisetkin asiat, kuten eläinvideot, rauhoittava musiikki tai vaikkapa luonto. Varsinkin pimeänä vuodenaikana myös kynttilöiden polttaminen on lisännyt rauhallista mieltä ja sitä kautta hyvää oloa.

Avoimuus

Siitä, että opettelee puhumaan asioista ääneen, on suuri apu. Silloin kuin se ei ole ollut itselle helppoa, on julkisuudessa ollut rohkeita henkilöitä, jotka ovat parempia puhumaan avoimesti. Heiltä olen saanut paljon apua sekä oppeja.

Olen opetellut sanoittamaan myös tunteitani ja tässä yhtenä keinona on ollut kirjoittaminen sekä myös runot. Monesti myös jokin koskettava musiikkikappale voi olla itselle tärkeä tekijä tunteiden purkamisessa. Seuraava runo kertoo herkkyydestä. Toivottavasti sinä, joka olet tunteva, voit ehkä kokea siitä vertaisuutta.

Sain taakaks herkkyyden.
Toiset taas sanoo,
että oon saanut lahjaks sen.

On pakko kantaa se painava,
että ei se hauras hajoa
ja putoa

-Oon koonnut suojani
kuoren palasista-

Teksti ja kuva: Miellen blogisti Tanja

Lisää samasta aiheesta