Kuva miehestä joka soittaa kitaraa, jonka päällä teksti 'osallisuus'

Kaikilla on oikeus osallisuuteen

Tämä juttusarja esittelee Mielle ry:n toimintaa yhdistyksen arvojen ja erilaisten kokemusten kautta.

Mahiksen lounastarjoilu on päättymäisillään, ja Tapani saapuu haastatteluumme suoraan keittiöstä esiliina vielä yllään. Vesa on ollut mukana Mahiksen toiminnassa jo heti aamupäivästä. Ennen lounasta on valmistettu Mahiksen kahvilaan mokkapaloja. Kun istahdamme yhdessä pöydän ääreen Mahiksen luovassa tilassa, molemmista herroista huokuu osallisuus – Vesa ja Tapani ovat selvästi osa jotain itseään suurempaa. Heillä on oma korvaamaton ja tärkeä paikkansa tässä yhteisössä.

Kaikille avoimena kohtaamispaikkana ja hyvän mielen keskuksena tunnetun Mahiksen toiminta perustuu siellä käyvien ihmisten toiveille ja tarpeille.

”Toimintaa ja ohjelmaa suunnitellaan kehittämispäivillä sekä Mahiksen yhteisökokouksessa”, kertoo Vesa.

Mahis onkin loistava käytännön esimerkki Miellessä toteutuvasta osallisuudesta. Osallisuus on kuulumista johonkin, yhteisöllisyyttä. Nähdyksi ja kuulluksi tulemista. Sitä, että jokaisen toiminnalla ja äänellä on merkitys. Miellessä asiakkaat ovat mukana heitä itseään ja koko yhteisöä koskevassa päätöksenteossa.

Täällä on aina ohjelmaa ja on paikka, mihin tulla

Vesa vetää Mahiksella maanantaisin Gospel-musiikkiryhmää, Tapani työskentelee vapaaehtoisena keittiöllä kolmena päivänä viikossa. Molemmat kokevat Miellen toiminnan itselleen tärkeäksi, ja molemmille Mahis tuo elämään säännöllistä rytmiä.

”Olisi ihan katastrofi, jos tätä yhdistystä ei olisi”, toteaa Vesa.

”Mahiksella on aina ohjelmaa ja tekemistä. Yritän tulla tänne niin usein kuin vain mahdollista”, hän jatkaa.

Mahiksen viikko-ohjelmassa on tarjolla monenlaista liikuntaa, musiikki- ja keskusteluryhmiä, kokkailua ja muita arkisia taitoja kehittävää ohjelmaa. Vesa kertoo osallistuvansa aktiivisesti eri ryhmiin ja Mahiksen retkillekin lähes aina. Ruokailu Mahiksella on tärkeä osa arkirytmiä ja samalla tulee tehtyä pieniä tehtäviä, kuten imurointia tai lintujen ruokintaa talvella.

Tapanille viikon kohokohta on torstaisin pidettävä Tehdään yhdessä -ryhmä. Ryhmä kerää koolle muun muassa entisiä Työpaja Komppiksen kävijöitä, joissa Tapanilla on monta vanhaa ystävää.

”Se on hyvä porukka, ja muutenkin ihmisten kanssa oleminen on täällä käymisessä se juttu”, Tapani kertoo.

Keittiössä Tapani avustaa kaikenlaisissa töissä, mitä keittiöohjaaja Sanna häneltä pyytää. Tänään Tapani on leiponut lounaalla tarjottavat sämpylät ja tehnyt kermaviilikastikkeen paistetun kalan lisukkeeksi.

Mahis on tuonut molempien miesten elämään uusia tuttavuuksia. Tärkeintä sekä Vesan että Tapanin mielestä on kuitenkin se, että heillä on olemassa joku paikka, mihin tulla.

Tutustu Mahiksen viikko-ohjelmaan ja ryhmiin

Lisää samasta aiheesta