Matalan kynnyksen toimintaa jo 25 vuotta

Tiesitkö, että Mahis on toiminut koko ajan samassa pihapiirissä?

Matalan kynnyksen kohtaamispaikka Mahis vietti kesäkuun alussa 25-vuotisjuhlaansa.

Ennen varsinaista juhlatilaisuutta Mahiksen kävijät ja henkilökunta kokoontuivat yhteisten muisteloiden äärelle. Muisteloissa katsaus Mahiksen historiaan, kuunneltiin puheita ja kaunis pianokappale. Lisäksi tutustuttiin Mahiksen uuteen esittelyvideoon (https://www.youtube.com/watch?v=s8EAlVR5ZVU).

Muisteloissa kävijät nostivat esille asioita, jotka ovat pysyneet myös tähän päivään saakka: Aina on mukava ja tervetullut olo tulla Mahikselle, Mahiksella saa uusia tuttavuuksia ja Mahiksella saa rytmiä päiviin.

Varsinaisessa juhlassa kuultiin hienoja musiikkiesityksiä ja koskettavia puheita sekä nautittiin maukkaasta mansikkakakusta mainiossa seurassa.

Mahiksen historiaa tiiviisti

Tiesitkö, että osa Mahiksen kävijöistä on ollut mukana toiminnassa alusta saakka, eli jo vuodesta 1999?

Toiminnan aloitukseen haettiin syksyllä 1998 Raha-automaattiyhdistykseltä projektirahoituksena 400 000 markkaa, joka myönnettiin kokonaisuudessaan kansainvälisen Fountain House -standardien mukaiseen klubitalotoimintaan. Vaasan kaupunki tuki toimintaa 230 000 markan avustuksella.

Silloisen Sateenkaaritalon toiminta alkoi vuonna 1999. Henkilökunta (3 työntekijää) aloitti työssä 1.3.1999. He tutustuivat Malmön klubitalon järjestämään koulutukseen. Ensimmäisen vuoden lopussa toiminnassa oli mukana 37 jäsentä, päivittäin kävijöitä oli 10–15.

Lokakuusta 1999 lähtien Vaasan Mielenterveystoiminnan tuki on järjestänyt jäseniltansa klubitalon tiloissa. Tämä yhteistyö jatkuu edelleen.

Vuonna 2017 tehtiin nimenmuutos Sateenkaaritalosta Mahikseksi. Asia päätettiin 22.2.2017 yhdistyksen hallituksen kokouksessa. Ehdotuksen uudesta nimestä hallitukselle teki Sateenkaaritalon yhteisökokous 10.2.2017.

Mahis muutti nykyisiin tiloihinsa entisen Upseerikerhon tiloihin tammikuussa 2020. Mahis on toiminut koko ajan samassa pihapiirissä. Ennen nykyisiä tiloja toiminta oli Tiilikasarmissa ja sen jälkeen Koulukadun puoleisessa kiinteistössä.

Toiminta kasvaa ja kehittyy

Nykyään Mahiksella käy päivässä keskimäärin 35 kävijää ja kuukaudessa käyntejä on noin 690. Arkea rytmittävät erilaiset vapaaehtoiset ryhmätoiminnot, mutta erilaisia retkiäkin tehdään lähialueille säännöllisesti. Lisäksi Mahiksella on mahdollisuus kuulla kokemusasiantuntijoiden puheenvuoroja ja kävijöillä on myös mahdollisuus keskustella heidän kanssaan.

Mahiksen toimintaa kehitetään jatkuvasti ja esimerkiksi jo vuoden 2024 ensimmäisen puolikkaan aikana toiminnasta on kerrottu jopa 200 opiskelijalle ja noin 20 sote-alan toimijalle.

Uusia kävijäryhmiä ja muita mahdollisuuksia kartoitetaan jatkuvasti. Keväällä 2024 Mahiksella aloitti esimerkiksi monikulttuurinen, englanninkielinen ryhmä, jonka tarkoituksena on tarjota muun muassa vertaistukea. Ryhmä on tavannut kevään aikana kahdesti.

Mahis on merkittävä kohtaamispaikka vaasalaisille. Mahiksella on tarkoituksena on edistää mielenterveyttä, sosiaalista hyvinvointia ja toimintakykyä. Mahikselle kaikki ovat tervetulleita vaikka vain kahvikupilliselle, mutta saatavilla on esimerkiksi myös keskusteluapua.

Lisää samasta aiheesta