Katse tulevaan

Emme voi menneisyydelle mitään. Murehtiminen tai harmittelu ei muuta elämässämme tapahtuneita ikäviä asioita. On kuitenkin täysin hyväksyttävää tuntea pettymystä, surua tai vihaa, kun asiat eivät ole menneet toivomallamme tavalla.

Toivottomuuden keskellä tuo levollisuutta, kun antaa itselleen luvan surra ja hyväksyy tapahtuneet ikävät asiat. Samalla kannattaa kuitenkin muistaa, että tulevaisuudessa asiat voivat olla toisin. Menneisyyden ei tarvitse määritellä sitä, miltä tulevaisuus näyttää.

Toivo perustuu siihen, että on edelleen paljon asioita, joihin voimme vaikuttaa. Teemme tulevaisuuden itse, vaikka toki siihen vaikuttaa moni meistä riippumatonkin asia. Voimme omilla pienillä ja arkisilla teoillamme vaikuttaa nykyhetkeen ja tulevaisuuteen.

Hyväksy epätäydellinen elämä

Kun hyväksyy, että haasteet ja vaikeudet kuuluvat elämään, niiden kanssa on helpompi tulla toimeen.

Voit katsahtaa taaksepäin ja todeta, että olet selvinnyt monesta hankaluudesta eteenpäin. Kärsivällisyyttäsi on koeteltu, olet joskus epäonnistunut, yrittänyt monta kertaa uudelleen ja lopulta onnistunut.

Muistuta itseäsi erityisesti niistä asioista, joissa olet onnistunut. Epäonnistumisista itsensä soimaaminen ei vie eteenpäin. Onnistumiset sen sijaan kannustavat yrittämään uudelleen.