Blicka framåt

Det finns inget vi kan göra åt det förflutna. Att vara ledsen eller gräma sig över något tråkigt som hänt i vårt liv ändrar ingenting. Naturligtvis är det ändå helt acceptabelt att känna besvikelse, sorg eller ilska när saker och ting inte har gått som vi önskat.

Mitt i hopplösheten kan man känna ett lugn när man tillåter sig själv att sörja och accepterar det tråkiga som hänt. Samtidigt ska man ändå komma ihåg att saker och ting kan vara annorlunda i framtiden. Det förflutna behöver inte definiera hur framtiden kommer att se ut.

Hoppet bygger på att det fortfarande finns många saker vi kan påverka. Framtiden skapar vi själva, även om den naturligtvis påverkas av många saker som är oberoende av oss. Genom våra egna val i vardagen kan vi påverka både nu- och framtiden.

Acceptera att livet är ofullkomligt

När du accepterar att utmaningar och svårigheter är en del av livet är det lättare att hantera dem.

Du kan se tillbaka och konstatera att du klarat av många problem och kunnat gå vidare. Ditt tålamod har satts på prov, ibland har du misslyckats, försökt om och om igen och till slut lyckats.

Påminn dig själv i synnerhet om sådant som du lyckats med. Att klandra dig själv för misslyckanden leder ingenvart. Framgångar däremot uppmuntrar dig att försöka på nytt.