Nuotio palaa talvisessa metsässä

Blogi: Luonto saa voimaan paremmin

Omakohtaisia ajatuksia ja kokemuksia toipumisesta.

Metsässä verenpaine ja stressitaso laskevat. Luonnossa oleminen on lääkettä. On Metsäkylpyä, metsäkellintää, japanilaista Shrinrin Yokua, metsämieliharjoituksia, metsäterapiaa ja vaikka mitä muuta. Mistä näissä oikein on kyse?

Metsän hyvinvointivaikutuksia on tutkittu viime aikoina aika huolella, joten aineistoa löytyy monipuolisesti. Luontoa ja varsinkin metsää voidaan ainakin käyttää psyykkisen ja fyysisen hyvinvoinnin edistäjänä. Luonnossa on usein myös helpompi viettää aikaa porukalla. On tilaa katsella ja ihmetellä.

Tutkin hieman luontoa hyödyntäviä menetelmiä, joiden avulla voi parhaiten nauttia hyvinvointivaikutuksista. Niistä voi saada eväitä seuraavalle kerralle luontopolulle lähtiessä. Luontoa hyödynnetäänkin nykyisin erilaisissa kuntoutuksissa, mutta myös niin sanotun arjen kuntouttajana kelle tahansa.

Tutustu Mielle ry:n, Vaasan yliopiston ja VAMKin yhteiseen LuontoMieli-hankkeeseen

Ohjatut luontokokemukset

Ohjattuja luontokokemuksia on tarjolla erilaisia, ja otan vain pari esimerkkiä pintaraapaisten niitä. Palveluita ja palveluntuottajia löytyy useita, mutta varmasti joitain menetelmiä voi kuka tahansa käyttää ja soveltaa.

Green Care määritellään kirjassa ’Luonto kuntoutumisen tukena’ seuraavasti: ”Green Care tarkoittaa luontoelementtien käyttöä hyvinvoinnin tukena. Se on ammatillista, tavoitteellista ja pitkäjänteistä. Green Care menetelmien keskeistä sisältöä ovat maatila- ja luontoympäristöjen käyttö, terapeuttinen puutarhanhoito ja eläinavusteiset toiminnat.”

Mitä sitten on Metsäkylpy? Japanissa metsäkylpyyn voidaan antaa jopa ”resepti” lääkärin määräyksestä. Siinä tehdään ohjattuja harjoitteita käyttäen aisteja ja rauhoittumalla. Jotain vastaavaa löysin Metsäkellinnästä. Sen kehittäjä Mirja Nylander määrittää kirjassaan ’Metsäkellintä – Terveyttä luonnosta’ asian näin: “Metsäkellintä on suomalaisista juurista ja metsäyhteydestä – – kehitetty, nykypäivään tuotu ja kehon, mielen ja sielun hyvänolon ylläpitoon.” Metsämieliharjoitukset ovat ehkä monille myös tuttuja. Metsämieli.fi-sivustolla sanotaan, että ”Metsämieli koostuu läsnäolo-, rentoutus-, virkistys-, voimavara -ja mielentaitoharjoituksista.” Näistä aiheista löytyy aika paljon tarkempaa tietoa vain nettiä selailemalla tai kirjoista.

Näissä kaikissa edellä mainituissa menetelmissä näyttää olevan jotain samaa. Menetelmät ja nimet ovat hieman erilaisia, niitä on useita, mutta niissä kaikissa hyödynnetään kuitenkin metsän terveysvaikutuksia ja ne edistävät hyvinvointia. On yksilöllistä, mistä menetelmästä itse pitää eniten. Ehkä voi tutustua jopa niihin kaikkiin.

Miellen järjestämät luontokokemukset

Itselläni on Green Care -toiminnasta kokemusta sen verran, että olen ollut hevostallilla touhuamassa eläinten ja tietysti myös hevosten kanssa. Olen ollut myös Työpaja Komppiksen maapalstalla nostamassa perunoita ja juomassa kahvia auringonpaisteessa. Tuntui kuin olisin ollut jossain maaseudulla ja maatilalla, vaikka palsta olikin aivan lähellä kauppakeskuksia. Olen ollut myös lyhyessä Metsäkylpy -harjoituksessa, missä kävelimme koulutetun ohjaajan metsässä polkua pitkin ja keskityimme luontoon.

Minua houkuteltiin mukaan myös Mahiksen luontoryhmään. En jotenkin saanut aikaiseksi lähteä siihen ensiksi, mutta sitten kevään tullessa aloin miettiä asiaa uudestaan. Ensimmäisellä kerrallani sytytimme nuotion Mahiksen takapihan nuotiopaikalle, jossa tulen katsominen saikin minut rauhoittumaan. Toisella kerralla menimme Patterimäen leiripaikalle Vaasan Suvilahteen. Ensiksi innostuin ottamaan valokuvia, joita olisi kiva näyttää muille ja joista tulisi hyvä mieli. Sitten vain ihailin ja katselin luontoa. Kuuntelin jään sulamisen pauketta.

Pieniä askeleita

Näin aluksi voisi ehkä olla hyvä lähteä liikkeelle aivan pienin askelin. Kirjaimellisesti. Voi kävellä rauhallisesti ja nauttia luonnon äänistä ja tuoksuista. Parashan olisi, jos pääsisi hieman kauemmas liikenteen melusta. Mielenterveystalon sivustolla löytyi Hyvinvointia luonnosta -osio, minne on koottu yksinkertaisesti luontoon liittyviä menetelmiä, joita voi kokeilla. Sitä voisi sanoa pieneksi aloitusoppaaksi luontoon lähtijälle. Mielenterveyden Keskusliitolla on myös Askeleita luontoon -sivusto.

Kotiin voi saada palan luontoa viherkasveilla tai hakemalla kukkakimpun. Voi kasvattaa yrttejä tai vaikka perunoita tai salaattia pienissä ruukuissa. Luonnossa olevia materiaaleja voi myös käyttää hyödyksi tekemällä niistä erilaisia koristeita, esimerkiksi käpyjä tai kiviä. Joskus olen askarrellut pienen terraarion, missä kasvatetaan lasikuvussa erilaisia luonnon kasveja. Ohjeita löytyy netistä. Luontoa tulee myös kunnioittaa, tulee katsoa etukäteen, mistä ja mitä materiaaleja saa ottaa.

Avara luonto

Suomen luontoa ja metsää voi siis hyödyntää monella tavalla. Tässä oli vain muutama esimerkki. Me kaikki nautimme luonnosta tavalla tai toisella. Aurinko paistaa lämpimästi, voi käydä meressä tai järvessä uimassa. Eri vuodenajoilla on omat kauniit värinsä ja tunnelmansa. Auringonlaskujen, revontulien ja tähtitaivaan katselu voivat olla elämyksiä.

Helpoin ja yksinkertaisin tapa lähteä luontoon on valita lähikohde, puisto tai lenkkipolku, vaikkapa meren tai järven ranta. Termoskannuun voi laittaa kaakaota tai kahvia sekä mukaan pari pullaa. Voi pyytää myös ystävän mukaan. Reissulla voi nähdä puussa oravan tai bongata pari pikkulintua. Varmasti jokainen löytää oman tapansa hyödyntää ympäristöä.

Tanja

Kuvituskuva: Tanja

Lähteet

Tuomo Salovuori Luonto Kuntoutumisen tukena
Metsäkellintä -terveyttä luonnosta, Mirja Nylander
Metsämieli.fi
https://www.mielenterveystalo.fi/fi/omahoito/hyvinvointia-luonnosta
https://metsakylpy.fi/
https://www.ess.fi/art2364105 Etelä-Suomen Sanomat Metsään lääkärin määräyksellä – stressiltä pakeneminen on Japanissa paketoitu trendikkääksi shinrin-yoku-hoidoksi, 25.4.2017 Sara Vainio
https://www.plantagen.fi/terraariokasvatusta-tai-maisemointia.html
https://www.mtkl.fi/toimintamme/lisaa-liikuntaa-arkeen/askeleita-luontoon/

Lisää samasta aiheesta