Haaveile ja unelmoi!

Mitä toivoisit tulevaisuudelta? Mikä on sinun unelmasi? Mikä tekee sinut onnelliseksi?

Sinulla on lupa unelmoida ja haaveilla sekä tavoitella itsellesi mielekkäitä asioita. Mielenterveyden haasteet eivät ole syy luopua unelmoimisesta.

Unelmointi on polttoainetta, joka saa meidät asettamaan tavoitteita elämälle ja pyrkimään eteenpäin. Jos ihmiseltä riisutaan unelmat, häneltä viedään iso osa elämän merkityksestä.

Jos tavoitteesi on kiivetä jonain päivänä maailman korkeimmalle vuorelle Mount Everestille, mieti, mitkä ovat ne ensimmäiset askeleet, jotka otat. Ehkä joudut kohottamaan kuntoasi, säästämään rahaa varusteita ja matkalippuja varten, harjoittelemaan kiipeämistä. Jokainen pieni teko vie sinua lähemmäksi unelmaa ja sen toteutumista.

Pilko unelmasi pienemmiksi tavoitteiksi ja etene juuri niin pienin askelin kuin on tarpeen.

Unelmia tarvitaan. Toteutumattomatkin unelmat voivat tuottaa huikeita edistymistarinoita ja elämänpolkuja.

Kenelläkään ei ole lupaa mitätöidä tai lytätä sinun unelmiasi. Pidä unelmistasi kiinni, sinulla on siihen oikeus!

Epävarmuus kuuluu elämään

Emme voi koskaan olla täysin varmoja tulevaisuudesta. Voi tapahtua jotain hyvää tai voi tapahtua jotain huonoa. Toipuminen voi sujua hyvin tai sairaudessa voi tulla vaikeampia vaiheita. Ammattilaisetkaan eivät ole kaikkitietäviä.

Presidentti Mauno Koivisto (s. 1923 – k. 2017) on sanonut: ”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin”.

Ei ole tyhmää tai lapsellista uskoa asioiden aina kääntyvän parhain päin. On todennäköisempää, että asiat menevät hyvin silloin, kun uskomme niin käyvän. Mistä tämä johtuu?

Uskomuksemme ohjaavat toimintaamme. Jos uskomme asioiden menevän huonosti, lamaannumme, jäämme paikallemme emmekä edes yritä mennä eteenpäin. Jos taas uskomme asioiden menevän hyvin, käyttäydymme ja teemme asioita sen mukaisesti. Kuljemme eteenpäin. Siksi kannattaa aina olettaa, että elämässä käy lopulta hyvin, vaikka juuri tänään ei siltä näyttäisikään.