Mies soittaa kitaraa ja katsoo tietokonetta

Työpaja Komppis – sosiaalisen kuntoutuksen edelläkävijä ja haluttu yhteistyökumppani

PSPY:n Työpaja Komppis tarjoaa vertaistukea ja arjen työkaluja työikäisille, jotka ovat kokeneet elämässään mielenterveyden haasteita. Tavoitteena on, että asiakkaiden toimintakyky vahvistuu ja paluu työelämään tai opintojen pariin mahdollistuu.

Vaasan keskustassa sijaitsevan Työpaja Komppiksen arkeen kuuluvat erilaiset konkreettiset työtehtävät, luovat menetelmät sekä erityisesti Green Care eli tiivis luontosuhteen rakentaminen. Kuukausittaiset retket luontoon ja työskentely eläinten parissa ovat tästä hyviä esimerkkejä.

Syyskuun alussa Komppis vietti onnistuneita sadonkorjuujuhlia omalla viljelypalstalla kuivasta kesästä huolimatta.

– Luonto on erinomainen ympäristö sosiaalisessa kuntoutuksessa, sillä se tukee kuntoutumisprosessia. Tavoitteena on, että asiakkaamme oppivat ammentamaan hyvinvointia luonnosta ja hakeutumaan luonnon äärelle omassa arjessaan. Luonnossa liikkuminen edistää tutkitusti terveyttä, alentaa verenpainetta ja vahvistaa immuniteettia, kertoo Komppista luotsaava toimintavastaava, Anna-Lena Starck.

Yhteisen hyvän kerryttäminen lisää hyvinvointia

Komppista voidaan pitää eräänlaisena edelläkävijänä tavoitteellisen sosiaalisen kuntoutuksen saralla. Poikkeuksellisen Työpaja Komppiksen toiminnasta tekee laaja yhteistyö eri toimijoiden kanssa. Starckin mukaan työpajatoiminnan kehittyminen nykyiseen muotoonsa on tapahtunut luontaisesti ja vähitellen laajentuen.

Esimerkiksi hyönteishotellien rakentamiseen liittyen luin paikallislehdestä, että Vaasan kaupunki kunnostaa rantoja ja vahvistaa luonnon monimuotoisuutta. Otin sitten suoraan yhteyttä jutussa mainittuun henkilöön ja kysyin, voisimmeko Komppiksen porukalla olla avuksi. Yhteistyö kaupungin kanssa on jatkunut tämän jälkeen luonnostaan, Starck kertoo.

– Kaikenlainen yhteisen hyvän kerryttäminen kuten talkootoiminta ja osallistuminen oman elinympäristön hoitamiseen tekee hyvää ihmiselle. Samalla näissä aktiviteeteissa saa usein liikuntaa ja tulee vietettyä aikaa ulkoilmassa ja luonnossa, Starck jatkaa.

Yhteistyötä ja osallisuutta

Pikkuhiljaa työpajan verkostot ovat laajentuneet ja nykyisin aloitteet yhteistyölle voivat tulla myös muualta. Esimerkiksi paikallinen Martta-järjestö käy säännöllisesti Komppiksella avustamassa ruoanlaitossa ja opastaa samalla asiakkaita erilaisissa arjenhallinnan taidoissa.

Yhteistyötä tehdään myös paikallisen hevostalliyrityksen kanssa. Sosiaalipedagogisessa hevostoiminnassa harjoitellaan vuorovaikutusta sekä eläimen kanssa että ryhmässä. Tutustutaan eläimeen ja tämän reaktioihin ja toisaalta havainnoidaan omia tuntemuksia.

Yhtä lailla Komppiksen suosittu Musapaja tekee yhteistyötä paikallisten kulttuuritapahtumien kanssa. Omien bänditreenien ohella pajalaiset ovat esiintyneet tapahtumissa ja toimineet esimerkiksi roudareina keikoilla.

Usein työpajan asiakkaat kertovat omista kiinnostuksen kohteistaan ja uutta toimintaa syntyy sitäkin kautta.

– Esimerkiksi erään asiakkaan oman aktiivisuuden kautta meille järjestyi opastettu tutustumiskierros Söderfjärdenin Meteoriiheen, kertoo Starck.

Yhteisö vahvistaa uskoa tulevaan

Komppiksen työ tuottaa onnistumisia. Moni asiakas on voimaantunut työpajan yhteisöstä, löytänyt omia vahvuuksiaan eikä ole antanut periksi haaveidensa suhteen. Joku on saattanut lopulta toteuttaa oman unelmansa esimerkiksi yrittäjyydestä. Kaiken kaikkiaan Komppiksen yhteisö vahvistaa uskoa omiin mahdollisuuksiin.

Entä mistä Komppiksen ohjaajat ammentavat sitten omaan työhyvinvointiinsa?

– Omista työkavereista ja työyhteisöstä ehdottomasti. Tuemme toinen toistemme ideoita, toteaa Starck.

Lisää samasta aiheesta