Yksi Mielle ry:n viidestä arvosta on kekseliäisyys. Kekseliäisyys on sanakirjan mukaan synonyymi luovuudelle, innovoinnille, neuvokkuudelle, näppäryydelle ja nokkeluudelle. Kun selvitimme viime vuoden syksyllä arvojemme toteutumista Miellen arjessa, kekseliäisyys koettiin henkilöstömme parissa muun muassa kykynä reagoida muuttuviin tilanteisiin ja toisaalta myös yhtenä työnhyvinvoinnin mittarina – niin kauan kuin ihminen jaksaa ideoida jotain uutta, hän voi hyvin.
Ohjaaja Anne Ellilä on ollut Mielle ry:ssä töissä vuodesta 2005. Pitkään uraan on mahtunut työkokemusta eri yksiköistä niin asumispalveluiden kuin sosiaalisen kuntoutuksen puolella. Annen urapolku onkin eräänlainen osoitus kekseliäisyydestä. Alunperin erä- ja luonto-oppaaksi kouluttautunut Anne aloitti työt yhdistyksessä keittiöohjaajana, mutta jo jonkin ajan kuluttua työnkuva laajeni luontotoiminnan puolelle.
– Luontotoiminta lähti liikkeelle lintujen talviruokinnasta asiakkaiden kanssa ja vähitellen mukaan tulivat sitten erilaiset retket ja puutarhahommat, Anne kertoo.
– Hyvä esimerkki siitä, miten meillä voi hyödyntää omaa luovuuttaan ja osaamistaan, hän naurahtaa.
Mielenterveystyö antaa paljon
Työ Miellessä ja mielenterveyskuntoutujien parissa vei Annen mennessään. Myöhemmin hän päätyi kouluttautumaan työn ohessa lisää suorittamalla ensin lähihoitajan tutkinnon ja sitten psykiatrisen hoitotyön erikoisammattitutkinnon.
Mielenterveystyössä Annelle tärkeää on se, että voi olla tukena asiakkaille ja kulkea heidän rinnallaan.
– Meillä kaikilla on mielenterveys. Toisilla ilmenee mielenterveyden haasteita. Saan itse paljon tästä työstä, kun voin olla tukena. Esimerkiksi luontotoiminnassa jo se, että saan ihmiset havainnoimaan pieniä, mielihyvää tuottavia asioita heidän ympäristössään, on palkitsevaa.
Myös asiakkailta saatu positiivinen palaute tuntuu hyvältä.
– Eilen viimeksi sain terveiset eräältä entiseltä asiakkaalta. Hän halusi kiittää minua siitä, että olin ollut tukena. Hän oli päässyt elämässään eteenpäin sinne, minne oli halunnut.
Erilaiset tarpeet vaativat erilaisia keinoja
Miellen toiminnan keskiössä ovat asiakkaiden tarpeet ja toiveet. Ihmisillä on kuitenkin hyvin erilaisia tarpeita ja tämän moninaisuuden keskellä luoviminen on se, missä ohjaajien ammattitaito ja osaaminen näkyvät.
– Ohjaajan ammatissa pitää olla kekseliäs moniosaaja, sillä tilanteet muuttuvat nopeasti. On keksittävä erilaisia tukemisen keinoja ja ideoitava vaihtoehtoja, joilla ihmiset uskaltautuisivat kokeilemaan uusia juttuja, joskus myös oman mukavuusalueen ulkopuolelta, Anne kuvailee.
Anne itse nauttii luovuudesta työssään ja vetää muun muassa Mahiksella kokoontuvaa Luovaa ryhmää. Omaa luovuuttaan hän ruokkii omien kiinnostuksenkohteidensa – puutarhanhoidon ja erilaisten kädentaitojen – kautta.
Kysyttäessä, mitä Mielle ry hänelle merkitsee, Anne istahtaa syvemmälle nojatuoliinsa.
– Tosi paljon. Yhdistys on ollut minulle mielekäs, hyvä ja turvallinen työpaikka 17 vuotta. Minulle Miellen arvot ovat merkityksellisiä ja koen, että ne toteutuvat ihan aidosti.
– Meillä kuunnellaan ihmistä, olit sitten työntekijä tai asiakas, Anne toteaa lopuksi.
Juttusarjassa julkaistu aiemmin: Kaikilla on oikeus osallisuuteen